Wie zijn Amargi

Amargi is een vereniging van mensen die zich met elkaar willen bevrijden van geldzorgen. De filosofie van Amargi is dat mensen pas vrij zijn als ze niet met handen en voeten gebonden zijn aan financiële verplichtingen. Mensen die financieel klem zitten wachten vaak lang met het vragen van hulp. Ze trekken pas aan de bel als de problemen uit de hand gelopen zijn. Met Amargi willen we er vroeg bij zijn om ellende te voorkomen.

Om er vroeg bij te kunnen zijn, werkt Amargi samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en maatschappelijke organisaties. Zij hebben contact met bewoners die steun kunnen gebruiken om greep te krijgen op hun financiën. Als een bewoner open staat voor die ondersteuning koppelt Amargi hem aan een vrijwilliger. Mensen kunnen zich ook zelf aanmelden. De deelnemer blijft de baas over zijn geld, de vrijwilliger helpt hem om voor elkaar te krijgen wat de deelnemer graag wil. Samen kijken ze of iemand krijgt waar hij recht op heeft en waarop kan worden bespaard en maken een budgetplan. Deelnemers kunnen twee rekeningen krijgen (een voor vaste lasten en een voor de rest) om meer overzicht te krijgen. Ook kan er een alarmering worden ingesteld bij de bank zodat de vrijwilliger automatisch op de hoogte wordt gebracht als er iets mis gaat. Zo staat de deelnemer er nooit alleen voor. 

Bespaarkring

Geld besparen of extra inkomsten bij elkaar scharrelen kan op veel manieren. Het is niet makkelijk om dat vol te houden. In een bespaarkring bedenken deelnemers met elkaar manieren om goed rond te komen en om wat extra’s binnen te krijgen. Zo valt er geld te besparen op de energierekening, maar je kunt ook wat extra’s verdienen door dingen waarvoor je automatisch betaalt zelf of met elkaar te doen. Wie samen het portiek schoonmaakt spaart servicekosten uit. Wie kookt voor de buren kan wat extra’s verdienen (via Thuisafgehaald). En je kunt ook je auto verhuren aan je buren. Een bespaarkring bestaat uit 8 – 10 mensen en komt eens per maand bij elkaar. Een bespaarkring kan ook samen een spaarkring vormen om geld te sparen voor grotere uitgaven.

Vereniging Amargi

Wie meedoet met Amargi wordt lid van een vereniging. Het lidmaatschap is gratis voor de deelnemers (de contributie van € 12 per jaar wordt door partners betaald). De leden bepalen met elkaar wat de vereniging doet. Amargi is van leden, voor leden, door leden. Leden krijgen tips en krijgen de voordelen die er speciaal zijn voor leden. De vereniging kan steun bieden als een lid de dupe dreigt te worden van onrechtmatige acties van een bedrijf of een overheidsinstelling. Als iets vaker voorkomt kan de vereniging ook de publiciteit zoeken. De vereniging werkt zo als een vakbond voor het dagelijks leven.

Bestuur vereniging

Amargi heeft een bestuur dat wordt gekozen door de leden. Daarnaast is er een bureau dat de dagelijkse werkzaamheden uitvoert.

Partners

Amargi begint in Den Haag en Hilversum. We werken er samen met diverse partners.

Partners Den Haag

Partners Hilversum