Wat doet Amargi

Wie zijn Amargi?

Amargi is een initiatief van de Coöperatie Goede Gieren. Die organisatie streeft naar een Nederland zonder geldzorgen. Daarvoor verzinnen ze nieuwe methoden en verspreiden ze initiatieven die werken. Pilots in verschillende gemeenten hebben laten zien dat mensen met geldzorgen vaak niet zelf hulp zoeken, maar wel hulp accepteren als die op het juiste moment, door de juiste persoon, op de juiste toon wordt aangeboden. Die succesvolle aanpak willen we verspreiden.

Wat doet Amargi?

Amargi wil een brede coalitie bouwen van schuldeisers, inkomensverstrekkers (werkgevers en uitkeringsinstanties) en maatschappelijke partners (huisartsen, zorgaanbieders, scholen) die in actie komen als ze zien dat mensen geldzorgen hebben. Daarnaast organiseert Amargi een alliantie van organisaties die vroege hulp bij geldzorgen kunnen bieden. Soms gaat het om gemeentelijke schuldhulpverlening, soms om door de gemeente aangewezen organisaties. In een paar gemeenten bieden we ook zelf de vroege hulp bij geldzorgen aan.

Wat steunt Amargi?

Amargi is ontstaan als onderdeel van Schuldenlab070. Inmiddels zijn we in veel gemeenten actief. We krijgen steun van het Ministerie van Sociale Zaken en werkgelegenheid om de Amargi-aanpak te verspreiden in het land. Ook het Kansenfonds van de provincie Fryslan steunt ons financieel. Daarnaast krijgen we steun van het Kansfonds en Aegon.

Wat levert de Amargi-aanpak op?

Lees hier rapportages over onze aanpak in de verschillende gemeenten. In de pilot in Den Haag gingen mensen die werden aangemeld voor Vroege Hulp bij Geldzorgen er gemiddeld € 89 per maand op vooruit! Lees hier meer over de resultaten in Den Haag.

De coöperatie Goede Gieren bestaat uit:

Jos van der Lans, Nancy Hendriks, Martijn Schut (dagelijks bestuur), Pieter Hilhorst, Henny van der Most, Jannie van Kralingen, Annefleur Siebinga, Naima Zoundri