Zonder organisatie sta je machteloos
“Serge gaf meer uit dan er binnen kwam, maar hij wuifde het altijd weg. Hij was onbereikbaar voor mij, maar ook voor zijn moeder.” Piet (rustend ondernemer) is getrouwd met de moeder van Serge (28). Hij heeft een aantal keer zijn hulp aangeboden. Dat wilde Serge niet. Pas toen het helemaal misliep, maakte hij er gebruik van. Het begon met het overlijden van zijn vader. Zijn vader gaf Serge af toe wat geld. Hij woonde ook bij zijn vader. Hij kon er na het overlijden blijven wonen, maar dan moest hij wel de huur overmaken. De achterstanden liepen op en met de achterstanden ook de incassobureaus en de deurwaarders. “Op een dag zei hij, “Piet, het gaat niet goed. Kunnen we praten.”
Hij bleek acht tot negenduizend euro schuld te hebben. “Als mensen zo in de penarie zitten, wordt het lontje korter. Het is moeilijker om de problemen aan te pakken.” Piet is begonnen om hem te helpen en overzicht te krijgen van de schulden. De schuldeisers leken helemaal niet blij met zijn hulp. Zonder machtiging wilde ze niks met hem bespreken. En er was geen flexibiliteit in de betalingsregelingen. Ook al vertelde hij dat Serge nog meer schulden had.
In een telefoongesprek met het CJIB is Piet in contact gebracht met Amargi. Normaal wordt de bewoner met geldzorgen aangemeld, nu was het zijn begeleider. Piet was er erg blij mee. Zodra er een organisatie als Amargi erbij betrokken is, werken schuldeisers veel beter mee. Met behulp van Naima, de lokale coördinator van Amargi Leeuwarden, zijn regelingen getroffen. Dat heeft ongelooflijk veel rust gegeven.
Serge heeft een baan gevonden als koerier. “Hij heeft niet meer die spanning en die stress.” Het gaat nu zoveel beter met hem dat hij binnenkort wil gaan samenwonen met zijn vriendin. Door de onzekerheid met die schulden durfde hij dat niet, terwijl je als je samenwoont juist kosten kan delen. Hij werkt zich een slag in de rondte om alles af te betalen. Hij hoopt nu binnen anderhalf jaar van zijn schulden af te zijn.
(Serge heet in het echt anders)