Terug

Schulden als bruidschat

Vanaf 1 januari 2018 is trouwen in gemeenschap van goederen niet meer het standaard huwelijk. Het oude standaardhuwelijk, waarbij niet alleen bezittingen maar ook schulden gezamenlijk ‘bezit’ werden van beiden kon rampzalig uitpakken, zoals dit verhaal laat zien van een deelnemer aan Amargi in Den Haag:

“Ik was zestien toen ik ging trouwen. We hadden toestemming van de rechter en zijn getrouwd in gemeenschap van goederen. Maar het ging mis. Ik weet bijvoorbeeld nog heel goed dat ik op een dag een brief kreeg, in de post. Hij was al de deur uit, naar zijn werk. Nou, dat vertrouwde ik natuurlijk niet. Ik belde hem op, waar ben je? Op mijn werk natuurlijk, zei hij.

Hij was heel geniepig, dus tot de dag dat we gingen scheiden wist ik niet dat er schulden waren. We zaten in de rechtbank om de scheiding te regelen, toen de rechter zei: ‘En de schulden worden ook gedeeld.’ Ik antwoordde, ‘We hebben helemaal geen schuld.’ Mijn ex-man keek me aan. 80 duizend euro schuld. Als cadeautje bij de scheiding. Ik dacht wel, zo hee, hoe heb je dat gedaan? Het is echt heel erg veel geld.

Geen cent van die schuld heb ik gemaakt. Aan het begin was ik zestien toch, dus ik kon nog niet eens schuld maken. Toch komen de deurwaarders altijd bij mij. Hij heeft zich uitgeschreven uit de basisregistratie, dus schuldeisers kunnen hem niet vinden. Hij kan gewoon zijn ding doen. Maar ik heb de hele tijd deurwaarders op de stoep. Ik heb de kinderen, ik kan me natuurlijk niet zomaar uitschrijven.

Mijn kinderen zijn aan het puberen en dat helpt niet met de geldzorgen. Ze gaan niet met goedkope schoenen lopen. Moet ik dan Nikes kopen? Anders ben ik bang dat ze gepest worden. Ik loop achter met mijn vaste lasten. Ik had het waterbedrijf om een betaalregeling gevraagd, maar dat hebben ze geweigerd. Met hulp van Amargi heb ik nu alsnog een regeling, voor nog een lager bedrag dan ik had voorgesteld.

Mijn nieuwe man heeft ook schulden. Samen hebben we dan nog meer schulden. We willen graag met z’n tweeën de schuldsanering in. Het is nog de beginfase – papieren verzamelen, dat duurt lang. Met schulden ben je zo gebonden. Ik droom van de dag dat ik schuldvrij ben en mijn kinderen gewoon dingen kan bieden. ‘Ja, je mag gewoon naar de bios.’